יום שבת, 28 בנובמבר 2009

נבחנים בעידן האינטרנט


בשיעור ראשון בקורס "סוגיות במדיניות החינוך" אמר דר' אלעד פלד, שבעקרון, הוא לא מתנגד לבחון עם חומר פתוח, גם עם מחשב עם גישה לאינטרנט. אבל האפשרות לתקשורת בין הסטודנטים בזמן הבחינה, פוסלת את הרעיון. הפלגתי בדמיוני – כמה טוב ומעניין זה יכול היה להיות...
לאחר מכן מצאתי אצל יענקל בפוסט "לדעת למצוא את התשובה" התייחסות לכתבה שהופיעה באתר החדשות של BBC , לגבי הניסוי שנעשה על ידי משרד החינוך בדנמרק ב- 14 בתי ספר. במהלך המבחן הנבחני ם יכולים לפנות לכל אתר אינטרנט שהם רוצים, כולל Facebook, אבל אסור להם להיעזר בדואר או ביישומים להודעות מיידיות על מנת להתייעץ - לא עם עמיתים לכיתה, ולא עם אנשים מחוץ לכיתה. 3 עקרונות מנחים את המורים של דנמרק שבפרויקט:
- המורים מאמינים שכדי להכין את התלמידים לחיים מודרניים צריך ללמד אותם להשתמש באינטרנט.
- המורים בוטחים בתלמידים שלא ירמו.
- אופי המבחנים מקשה על התלמידים להעתיק – התלמידים לא נדרשים "להקיא" את מידע, אלא למיין ולנתח אותו.
מבחנים עם "אינטרנט פתוח" תואמים את הנוף המידעי של ימינו, אבל הם גם נותנים ביטוי לכבוד שהמערכת רוכשת כלפי תלמידיה.
יענקל מתייחס לכל האחד מהעקרונות וכותב בסיכום:
מבחנים עם "אינטרנט פתוח" תואמים את הנוף המידעי של ימינו, אבל הם גם נותנים ביטוי לכבוד שהמערכת רוכשת כלפי תלמידיה.
הבחנתו המדויקת של יענקל גרמה לי לחשוב: האם אנו כמורים בוטחים בתלמידינו? האם סומך עלינו כסטודנטים במכללה פרופ' פלד? בשניהם אני לא בטוחה. זו תעודת עניות למי?
אסוציאטיבית נזכרתי בפרופ' ברמן מטכניון, שגם נתן לנו (קבוצה קטנה של סטודנטים) להיבחן ללא השגחה ואחרי זה ביקש לבדוק כל אחד לעצמו את הבחינה (אחרי שכמובן גילה לנו את הפתרונות). אתם יודעים מה – לא היו מאיות, וגם לא תשיעיות. בדקתי לעצמי - 70, והייתי מאושרת!
כאשר בוטחים בך – אתה גודל כבנאדם. אני בעד.

יום שבת, 14 בנובמבר 2009

טלפון נייד – אויב או אוהב


בשיטוטים ברשת (ניסיון נואש לזיז את עבודת הסמינר ממקומה) נתקלתי בכתבה מעניינת. נדלקתי - הנושא מאוד קרוב לליבי בתור "מורה עדיין פרונטאלית". אני מרגישה שקם לי מתחרה, נכון יותר, אויב אמיתי בכיתה – הטלפון הנייד. התלמידים מתעסקים איתו כל הזמן: שולחים SMS, משחקים וגולשים ואפילו עונים לשיחות נכנסות. המלחמה על תשומת הלב של התלמידים כאשר הנייד בידיהם - אבודה.
מה עושים?
ואז אני נתקלת בכתבה על פיתוח ישראלי לניצול טלפונים סלולריים צורכי למידה.
"המעבדה למתמטיקה בסלולרי" ה- math4mobile, פותחה על ידי פרופ' מיכל ירושלמי מאוניברסיטת חיפה. התוכנה מותקנת בטלפונים הניידים והופכת אותם למחשבים ניידים קטנים, המסוגלים לבצע שורה של יישומים מתמטיים ברמות שונות. התוכנה מאפשרת מגוון של יישומים: גרפים, שרטוטים, פתרון משוואות, חישוב נגזרות ועוד.
לדברי המפתחים, השימוש בטלפונים הניידים מאפשר למידה בקבוצה: ניתן לשלוח את הגרפים והנוסחאות דרך ה SMS ולשתף חברים בתהליך הלמידה.
פרופ' ירושלמי מאמינה שצריך ללמוד מתמטיקה בצורה יוצרת, ולא דרך שינון נוסחאות בעל פה. לדבריה, הבעיה נעוצה בכך שמעבדה למתמטיקה הייתה אפשרית עד כה רק דרך המחשב והזמינות של מחשבים בבתי הספר היא נמוכה. באמצעות טלפון נייד ניתן להפעיל את היישומים בכל מקום: בחצר, בכיתה או בדרך הביתה.
אתר הפרויקט : http://www.math4mobile.com/ , בו ניתן להוריד את התוכנה ולקבל הנחיה פדגוגית.
אני אציג את הרעיון בישיבת הצוות בבית הספר. נבדוק אפשרות למימוש הרעיון, שהוא ענק בעיני!
סוף למלחמת המורה בנייד?
צפו בסרטון המצורף, 1.34 דקות.

יחידת לימוד מתוקשבת (1)


בפוסט הקודם השווצתי שאני מעורבת בפרויקט חדש: בנית יחידת לימוד מתוקשבת במתמטיקה.
מדווחת על התקדמות: בחרנו בנושא ליחידת הלימוד - סדרה הנדסית לתלמידי 4-5 יחידות. כתבנו מסמך, שמובילי הפרויקט קראו לו "מסמך אפיון", אבל אני ממרומי הניסיון שרכשתי , מבינה שזהו בעצם רק "מסמך הכוונות" (הטובות, אני מקווה). עד מסמך האפיון הדרך ארוכה עוד...
למתמטיקאים שביניכם: הנושא שבחרנו חשוב כשלעצמו, אך גם מהווה בסיס לנושאי המשך- פונקציה מערכית, אינדוקציה מתמטית ובעיות גידול ודעיכה. לסדרה הנדסית יש ייצוגים שונים: מילוליים, גראפיים ואנליטיים. ריבוי הייצוגים מתאים מאוד להוראה ממוחשבת ומתוקשבת. התכנים יתורגמו לשפה דיגיטלית. כמו במתמטיקה, היחידה חייבת להיות ליניארית והיררכית, אך גם מקושרת ומרחבית כמו שחייבת להיות יחידה מתוקשבת. אני סקרנית לדעת כיצד נצליח להגיע לאיזון הנכון בין ליניאריות למרחביות.
מורי הדרך בנושא יחידות לימוד מתוקשבות ועצמי למידה:
http://avrumrotem.com/avrum-S/LO_pedagog/index.htm
http://www.amalnet.k12.il/sites/hadshanut/articles/had00166.asp?title=םירבחמ%20חתפמ
ההמשך יבוא.